Rechtspositie

Rechtspositie (Brief in de Volkskrant in het Pinksterweekend op 27,28,29 mei 2023)

Wie voelt geen begrip voor de inwoners van Ter Apel die in verschillende toonaarden roepen dat ze er klaar mee zijn om door groepjes veiligelanders bespuugd en geïntimideerd te worden? Toch is het wijs om nu niet alleen op het gevoel te vertrouwen. Om te begrijpen wat hier speelt, blijft het belang om deze kwestie ook vanuit het perspectief van die zwijgende relschoppers te belichten.
De andere kant van deze kwestie komt in zicht als wij ingaan op de vraag die Hannah Arendt in haar boek The Origins of totalitarianism (1951) aan ons voorlegt: hoe verandert de rechtspositie van een illegale migrant wanneer hij een klein misdrijf pleegt en daarbij opgepakt wordt door de politie?
De vraag stellen is haar beantwoorden. Zijn rechtspositie zal verbeteren, omdat hij in de politiecel kan rekenen op rechtsbescherming die hij op straat moet ontberen. Ik denk dat dit ook geldt voor de asielzoekers in Ter Apel die op straat hun broek laten zakken of die in supermarkten pakken kaas openmaken en blikjes bier gaan drinken. Misschien hopen zij erop dat zij zodoende eindelijk door onze onverschillige overheid opgemerkt worden.
Hoe bont zij het ook mogen maken, onze overheid maakt het nog veel bonter wanneer ze er maar niet in slaagt om een humanere opvang van asielzoekers te organiseren.

Martien Schreurs, Nijmegen